Menu Close
29 януари, 2024

Почина бившият президент на „Спартак” Николай Ишков!

След продължително боледуване на 61 години, почина бившият президент на „Спартак” Николай Ишков.

Николай Ишков е президент на клуба от 1994 до 2004 г. Той е един от най-успешните ръководители в историята на „Спартак”. Заварва футболния тим в тежка криза – в „Б“ група, но още през първия сезон – 1994/95 г. го класира в майсторската група. По време на най-тежката икономическа криза за страната през 1996 – 1997 г., Ишков макар и трудно успява да осигури средства и обезпечава финансово тима.

През годините, в които той е президент на клуба „Спартак“ се утвърждава като много добър отбор, представя се успешно и с него се съобразяват всички други отбори в елита. Често варненският клуб повлиява пряко на класирането на тимовете от челните места. Основна причина „Спартак“ да не се намеси в борбата за медали е, че чувствително отстъпва финансово на водещите отбори в страната. В този период „Спартак“ 5 пъти участва в европейския турнир УЕФА – Интертото – през 1996, 1997, 1998, 1999, 2001 г.

Под ръководството на Николай Ишков за първи път в историята на клуба се провежда много ефективна трансферна политика. Привличат се добри футболисти, с които „Спартак“ става балансиран и класен отбор. Напускащите биват продавани с печалба на други клубове, а заминаването им не се отразява особено върху игровия облик на тима.

Николай Ишков остава една от най-значимите личности в историята на „Спартак“.

Ръководството на Сдружение „Стратегия за развитие на футбола в град Варна“ изказва най-искрени съболезнования на близките и роднините на Николай Ишков !

Вечна му памет!

Поклонението ще бъде на 4 февруари (неделя) от 12 часа в храма „Св. Николай“.